Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Kapustę kiszoną w worku foliowym zamówisz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest istotną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – dlaczego powinno się jeść?

Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie strawy. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy i składniki odżywcze, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A należy zaznaczyć, że kapusta kwaszona ma sporo substancji potrzebnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B2, B5, B12). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu oraz żelaza. Zarazem to żywność o niskiej wartości kalorycznej, z tej przyczyny rekomenduje się jej konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

W jakich daniach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy w dodatkach do potraw, jak i jako główny ich składnik. Na surowo zazwyczaj spożywa się ją jako surówkę z cebulką oraz marchwią, która pasuje do dań z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który bardzo dobrze komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek czy krokiecików. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie powstałyby popularne polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.

W zasadzie każdy szef kuchni ma własny sposób na kiszoną kapustę, jednak współcześnie sporadycznie kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania żywności na czas zimy. Kwaszoną kapustę w wielkich oraz niewielkich woreczkach bez przeszkód znaleźć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]