Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie

Zamów czerwony barszcz na zakwasie.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą spożywamy najczęściej w czasie Wigilii czy też znaczących rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do niektórych dań.

Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do pasztecików z grzybowym nadzieniem

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowy, a przy tym lekko słodkawy aromat powoduje, że świetnie stapia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem albo grzybami, inni wolą w nim jajko, kartofle oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to klasyczna strawa na obiad, ale też apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak chrupkiego krokieta z pieczarkami lub bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.

Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeśli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, a także wiele żelaza, i z tej przyczyny zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym z reguły zjada się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak

Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie przyprawia tę zupę. Niektórzy dodają do niego troszkę cukru, aby wydobyć naturalny słodki aromat buraka, inni uwielbiają pikantny barszcz, należycie pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie zawiera więcej ważnych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotować samemu, lecz okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak znienacka dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź przez internet.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]