Znajdź żurek polski.
Obecnie rzadko już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz potraw kiedyś serwowanych zwykle jako to większe danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz barów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie podawane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Żurek to nie barszcz biały – Czy barszcz biały i żurek to jedna zupa?
Jeżeli spyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, natomiast barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, aczkolwiek powinno się dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych preferencji oraz zdolności kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zwykle wkłada się więcej jarzyn oraz grzybów. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej albo z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej grupy zup wydziela się trzy typy:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur gotowany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.
Nie trzeba przygotować samemu zakwasu na żurek i barszcz biały
Preparacja zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. Na blogach kulinarnych znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeśli apetyt np. na barszcz biały zaatakuje was niespodzianie, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i tradycyjnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których zrobimy wyborny biały barszcz i żurek staropolski lub śląski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]