sok z kapusty, sok z kiszonych buraków

Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znowu powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, przedtem mniej znane owoce oraz warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kiszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza duża zawartość witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu trzeba spożywać sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Pobudzają one też apetyt i stanowią osłonę w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]